Couch-Dog-1024x682Szeperációs stressz, mint népbetegség?!

Ki ne hallott volna egész nap fejhangon üvöltő kutyáról vagy éppen olyanról, aki a gazdi távollétében apró darabokra szedi a lakást? A szeparációs stressz, sajnos mára mondhatni népbetegség lett a kutyák között. Közel minden második kutyatulajdonos találkozott már ezzel a problémával, ki rövidebb, ki hosszabb ideig, sőt olyan is akad, aki egy életen át képtelen kigyógyítani belőle az ebet…

Miből ered a szeparációs stressz? (Separation anxiety)

A szeparációs stressz két fő okból alakulhat ki:Az egyik (általában ez a jellemzőbb) a falkában elhelyezkedő egyedek sorrendjének nem megfelelő kialakításában keresendő. A kutya úgy érzi, ő a falka vezetője, és mint falkavezér felelős a család többi tagjának biztonságáért. Így amikor a kutyát bezárjuk a lakásba, elválasztjuk a falkájától, megfosztva őt a falkavezéri teendőinek ellátásától.

A szeparációs stressz másik oka egy rosszul rögzült viselkedési minta, melyért sajnálatos módon szintén a gazdi felelős, ugyanis abban az esetben például, hogy a kutyus nyüszíteni, ugatni, morogni kezd valamiért, azonnal ugrik és eleget tesz a kutya óhajának. Ezzel megerősítve a kutya pozícióját a falka hierarchiájában. Az ebben így sajnos akaratlanul is kialakítják azt a hitet, hogy minden probléma megoldható a sipítással.

A kölyök és a szeparációs stressz

Kölyökkutyáknál nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a szeparációs stresszt az új otthonban töltött első pár nap sírdogálásával.

A kiskutya számára bizonyos fokig feltétlenül nyugtalansággal jár a régi környezetből való kiszakítás, az elválás régi falkájától, az új családdal való kapcsolat kialakítása.

Ilyenkor a legjobb, ha közömbösek maradunk, hagyjuk, hogy a kutyus közeledjen hozzánk, megfigyelje új falkájának rendjét, de nagyon fontos, hogy soha ne simogassuk, nyugtatgassuk a kölyköt, ezzel a hozzáállással elkerülhetjük a későbbi szeparációs stressz kialakulását.

Amennyiben a kölyköt a kezdetektől fogva megfelelően kezeljük, biztosra mondható, hogy nem fogunk ezzel a gonddal találkozni.Fontos, hogy az első naptól kezdve tudatosítsuk a kiskutyánkkal, hogy ki a falkának a vezetője, ezáltal mindenféleképpen tudatosítanunk kell a kutyában azt, hogy tartsa be a szabályokat.Emellett módfelett fontos a kiskutya fokozatos hozzászoktatása az egyedülléthez. Első pár alkalommal mindössze néhány percre hagyjuk el a lakást. Lényeges, hogy soha ne köszönjünk el a kutyától hiszen a falkavezér egyik kiváltsága, hogy nem kell engedélyt kérni a távozásról, valamint soha ne köszöntsük egyből a kutyánkat, ha hazaérünk, még akkor se, ha csak öt percre mentünk el otthonról. Elsőként mindig a falka ember tagjait üdvözöljük, hiszen ők állnak előbb a rangsorban, és a kutyát csak akkor hívjuk magunkhoz, hogy ha már nem ugrál, nem nyüszög, nem rántja le rólunk a nadrágot. Ezeket 5 perces szabályoknak hívunk ( viszont hangsúlyozom, hogy az 5 perc az a minimum), melyekkel hamar rögzíthetjük, hogy mindig vissza fogunk térni hozzá, így akkor sem lesz ideges, ha később hosszabb időre marad egyedül.

Elromlott a kutyánk…(sajnos ez esetben a csavarhúzó nem segít)  Erély és szeretet megfelelő arányban!

Mit tehetünk olyankor, amikor a rossz viselkedés már kialakult?Első lépésben mindenképpen rendezni kell a falkán belüli viszonyt, ami azt jelenti, hogy a kutyának utolsó helyen kell szerepelnie a rangsorban. A kutyának teljes mértékben el kell ismernie minket, mint a falka vezetőjét, mert e nélkül kevés esélyünk van arra, hogy megszüntessük a problémát. Az első időkben rengeteg türelemre és kitartásra lesz szükség, de megéri!

A kutya amellett, hogy megtanulja, ki is az úr a háznál, megtudja tőlünk, mi az a viselkedés, ami nekünk nem tetszik. Ez leginkább azoknál a kutyáknál fontos, akikben régóta és mélyen rögzült a nem kívánatos viselkedés. Első lépésben mindössze öt percre hagyjuk magára a kutyát, és várakozzunk az ajtó előtt. Amint meghalljuk, hogy elkezd nyüszögni, kaparni, abban a pillanatban határozottan lépjünk be, és határozottan nyilvánítsuk ki a nemtetszésünket, fontos, hogy a kutya komolyan vegyen bennünket. ( használhatunk műanyag csörgős palackot, rászólhatunk erélyesen). Testtartásunkkal, mimikánkkal is sugalljuk tekintélyünket, mert nagyon hamar képesek felismerni, ha a gazda nem gondolja komolyan a szidást, és így hamar játékba fulladhat az egész. Az első olyan alkalom után, amikor sikerül fél órát csöndben kibírnia, akkor lépjünk be az ajtón, de nagyon fontos, hogy ilyenkor ne szóljunk hozzá, várjunk 10-15 percet, majd amikor már nem ugrál fel ránk, akkor hívjuk magunkhoz, és vigyük el sétálni, játsszunk vele, miközben folyamatosan dicsérjük őt. Minél többet gyakoroljuk ezt vele, annál mélyebben fog az új, helyes viselkedés rögzülni benne.

De hát az én kutyámmal eddig nem volt ilyen baj!?

A szeparációs stressz nem feltétlenül kölyökkorban jön elő. Gyakran valamiféle hirtelen változás is elég a családban, amely előidézheti a kutya megváltozott viselkedését.

Költözés, betegség, válás, új családtag, sőt új állat érkezése felboríthatja a falka sorrendjét. Ilyenkor nincsen más dolgunk, mint elölről kezdeni mindent, és újra felépíteni a falkát.

De mi a helyzet olyankor, amikor nem történik semmi változás, a kutya mégis elkezd szorongani, amikor egyedül marad? A megváltozott viselkedés előre jelezhet akár egy komolyabb betegséget is. Gyakran mi még semmit sem érzékelhetünk, amikor a kutya már megérzi a veszélyt. Érdemes ilyenkor jobban odafigyelnünk egymásra és önmagunkra is.

Sose fogyjunk ki az ötletekből/legyünk kreatívak:

fekhely kialakításának fontossága:

A kutya számára kimondottan fontos az aktív pihenés ezért minél nagyobb biztonságban érzi magát az adott helyen, annál kiegyensúlyozottabb lesz a hétköznapi életben. Nem véletlen, hogy a kutyák szívesen fekszenek az asztal, a székek alá. Próbáljuk meg a kutya fekhelyét is ehhez mérten kialakítani. Párnáját, takaróját tegyük bele egy szállítóbokszba, amely oldalról és felülről is fedett, így teljes menedéket képes nyújtani az ebnek. Gondoljunk bele, hogy magzati korban is egy szűk védett helyen biztonságban érezhették magukat.

Az első időkben ne hagyjunk elöl semmi olyan tárgyat, amit gyakrabban használunk. A kutya nem véletlenül mindig a távirányítót, a telefont, a papucsot, a szemüveget szedi szét. Számára ezek a tárgyak köthetők leginkább a gazdához, miután azt látja, hogy ezekkel foglalkozik a legtöbbet.

Soha ne rögtön etetés után hagyjuk magára a kutyát. Az ürítési inger leggyakrabban etetés után jelentkezik, így a kutya hisztije gyakran ehhez köthető.

A kutya számára nemcsak a fizikai, de a szellemi kifárasztás is ugyanolyan fontos. Biztosak lehetünk benne, hogy egy fáradt kutya sokkal kevesebb kárt tesz, mint egy robbanás előtt álló energiabomba. Gondoljunk csak gyermekeink viselkedésére. Még a legjobb gyerek is hajlamos pusztítani, ha unatkozik. És ne dőljünk be a több ezer forintért vehető játékoknak, melyek állítólag segítenek, hogy a kutya ne unatkozzon egyedül. A legkiválóbb játékok legtöbbször házilag elkészíthetők. A drága a játékok csak pár napig érdekesek az eb számára, aztán unalmassá válnak, és a rossz viselkedés ugyanúgy előjön, csak a pénztárcánk lesz néhány ezressel könnyebb. Vehetünk neki borjúcsontot, ami akár nyersen is adható, azzal elfoglalhatja magát, míg a család távol van.

Ugyanúgy biztosak lehetünk benne, hogy egy új kutya befogadása sem segít majd a problémán. Ahelyett, hogy a két kutya lefoglalná egymást, már kettesben fognak üvölteni és lakást rongálni. A rossz viselkedés határozottan gyorsabban átragad, mint a jó.

A szeparációs stressz sem kezelhetetlen probléma, de ha egyszer rögzült a kutyában, akkor nehéz kinevelni belőle. De higgyünk benne, kitartással és következetességgel, valamint sok sok türelemmel teljes mértékben orvosolható!

Nagy segítség a ketrechez, boxhoz történő szoktatás

Miért hasznos, ha a kutyánk ketrechez van szoktatva?
Többféle szempontból is megkönnyíti a dolgunkat, ugyanis ha jól csináljuk, akkor a kutya számára ez öröm, hiszen a saját kis”vackában” biztonságban érezheti magát. Sokszor nyújt segítséget, ha el tudjuk zárni rövid időre kutyánkat anélkül, hogy lebontaná körülöttünk a fél házat, de akár utazás szempontjából is megkönnyíti a dolgunkat. Csökkentheti a rossz viselkedést, mivel nincs lehetősége rosszalkodni. (ideiglenes megoldás, nem nyújt 100%-os megoldást a szeparációs stresszre, ezért mindenképpen fontos a valódi probléma gyökerének a kezelése)

Hogyan kezdjünk neki?
Első körben válasszuk ki a megfelelő ketrecet kutyánk számára. Legalább akkora ketrecet válasszunk, amiben gond nélkül meg tud fordulni, fel tud állni és nyújtózkodni. Amiben kényelmesen elfér.
Ebben az esetben is a fokozatosság elvét szükséges betartani. Nem jó ha negatív élményt társít a kutya a ketrechez:

 A legfontosabb aranyszabály: A kutya soha ne büntetésként élje meg a ketrechez való szoktatást!
Mindig dolgozzunk pozitív megerősítéssel, rengeteg jutalmazással.
Vegyünk magunkhoz néhány jutalom falatot, vagy a kedvenc játékát, és próbáljuk becsalogatni a ketrecbe.
Soha ne toljuk be erőszakkal a kutyát, várjuk meg amíg magától bemegy!
*Éhes kutyával a legjobb gyakorolni, sőt a legcélszerűbb, ha a komplett vacsoráját kapja meg a ketrecben, viszont figyelni kell, hogy amint beszoktattuk, hagyjuk el a ketrecben történő vacsoráztatást.
Először nyitott ketrecajtóval kezdjünk gyakorolni, és fokozatosaz van amit én akarok…”
an emeljük az időkorlátot.
Ha már jól megy a nyitott ketrec ajtóval a gyakorlás, akkor lehet gyakorolni zárt ajtóval is.

 • Képtalálat a következőre: „dog cage”Fontos, hogy ha nyüszít vagy ugat, ne vegyük ki azonnal az állatot, hiszen ez megint egy olyan megerősítés számára, hogy „ugattam és
 •  Csak akkor vegyük ki, ha már teljesen megnyugodott.
  Tipp:  A ketrecben se hagyjuk unatkozni kedvencünket, ott is nyugodtan használhatunk például egy tölthető KONG játékot.
  Figyeljünk arra is, hogy sokáig ne hagyjuk magára őt, hiszen mi sem szeretünk fél napot egy kis „lyukban” eltölteni!
  Egy jól nevelt kutya pedig maga alá sosem fog piszkítani, így fokozottan figyelni kell arra, hogy mennyit bír ki vécézés nélkül!

  Köthetünk vezényszót is hozzá pl. „ketrec”, “helyedre”, “menj be”. Egy idő után a kutya tudni fogja, hogy a ketrec azt jelenti most pihi van, de később jöhet a hatalmas séta a szabadban!

  Kapcsolódó kép

MegosztásShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás