Szabó Szabina

 

“Egy hivatás annyi, amilyen lelkesedéssel csinálod.” E.P.

4 éves koromban kaptam szüleimtől első kutyámat, akit apukámmal közösen tanítottunk meg néhány alap engedelmes dologra, akkor jelentettem ki, hogy én bizony kutyakiképző leszek!
Áldottnak érzem magam, hogy ez az álom megvalósulhatott, hiszen 2013-tól közösen vezetjük a Miskolci Ebneveldét Alexandrával.
Mindemellett otthonomban látjuk vendégül a gazdik szeretett kedvenceit, amíg ők távol vannak. Kint vagy bent, számunkra teljesen mindegy, hiszen örömmel töltjük együtt a kutyákkal a szabadidőnket.Kislányom most másfél éves, de már most látszik rajta az a fajta gondoskodás, rajongás, ami bennem is megmutatkozott gyermekkoromban.


Azt hiszem Mi egy őrült kutya és ló imádó Család vagyunk. Hiszen négy lovunk mellett 3 saját kutyánk teszi mókássá és persze néha néha bosszússá a hétköznapjainkat.Így kerek az Életünk!
Kutyakiképzés alapjait természetesen saját kutyám bőrén keresztül tapasztalhattam meg, majd minden lehetőséget megragadtam hogy a legjobbaktól tanulhassak. 

Budapesten kezdtem a kutyák pszichológiáját tanulmányozni, sajátos kommunikációs szignáljaikat megfigyelni, majd külföldre sodort az élet, ahol Jan Fennel szemináriumokon tanulhattam, figyelhettem e Varázslatos világot. Fő állásom mellett kutyafelügyelettel és kutyasétáltatással töltöttem a szabadidőmet, mely kimozdított a hétköznapok sodrásából és menedéket nyújtott az “idegen” világban távol az otthonomtól.


A Kutyák között ismét otthon tudtam magam érezni, amiért a mai napig hálás vagyok nekik.
Nagy szenvedélyem a kutyák viselkedésének vizsgálata, ezért is foglalkozom viselkedésterápiával.
Célkitűzéseim között szerepel,hogy óvodákban és iskolákban tartott előadásokon megszerettessem ezt a csodás társat az ifjúsággal, fontosnak tartom, hogy nyitottak maradjanak az állatokkal való foglalkozásra és gondoskodásra. Hiszem, hogy előadásainkkal a felelős állattartásért és bemutatóinkkal pozitív példát tudunk mutatni.Hétköznapi munkám során Batír(képen bal oldalt) kutyámmal dolgozom, hatalmas segítség ő számomra, hiszen egy kommunikációs hidat képez közöttem és a problémás kutya között. Végtelen türelme és odaadása Lenyűgöz.
Az ember és kutya közötti kapcsolat javarészt, gyökeresen megváltozott, mert a kutyák kikerültek a “haszonállat” státuszából és egy kísérő vagy baráti

jelleget fölvéve egy új különálló állatcsoportot alakítottak ki az ember környezetében.


 

 

Ennek következtében egyre gyakrabban okoz problémát az embernek a kutyák megértése, az állat különféle közleményének, érzelmi, hangulati és viselkedési kifejezéseinek helyes értelmezése.

 

 

 

Leitnerné Cseke Alexandra

Már az első születésnapomra is kutyát kaptam a nagymamától. A németjuhászom, Bobi 13 évig volt velem, majd 6 évig volt ezt követően egy másik, szintén Bobi nevű németjuhászom. Sajnos őt fiatalon el kellett engednünk 🙁 2010-ben jött azonban az igazi kutya szerelem, Beni a beagle. Nagyon lelkesen kezdtem vele foglalkozni már az első hetektől kezdődően. Ekkor kezdődött a szenvedélyem a kutyázás terén. A klikker képzésről igyekeztem a lehető legtöbbet elsajátítani (könyvek, cikkek, videók). Beni 8 hónapos korában elkezdtünk kutyaiskolába járni, ahol 1 év képzés után letettük a BH1 alapengedelmes vizsgát. Közben ismerkedtünk kicsit az agility világával is. Egyetlen egyszer vettünk részt egy versenyen is, ahol nem értünk el ugyan helyezést, de nagyon jól éreztük magunkat. Ez a sport később idő hiányában abba maradt. 2013-ban azonban új kihívásokat kerestem, mert Beninek egyre nagyobb lett a a tanulási igénye. 2013 végén hozott össze a sors Szabinával is. 2014 januárjában befogadtunk a Beagle Fajtamentés egyik mentett kutyáját, Kópét, akit azonnal Rocky névre kereszteltünk át.  🙂 Ugyanebben az évben elkezdtem Benivel egy másfajta kutyaiskolába járni, ahol teljesen más képzési módszerekkel ismerkedtünk meg, amivel sokkal kiegyensúlyozottabb lett a kapcsolatunk. Először alapfokú, majd azt követően középfokú tanfolyamot végeztünk el. Itt már a K99-es vizsgarendszerben próbáltuk ki magunkat. Engedelmes és ügyességi ágazatokban is 4-es szinten tettünk sikeres vizsgát. 2014-ben saját magam is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a kutyakiképzés terén. Az iskolában megfigyelőként és segítőként is részt vehettem, így a gazdiknak és a kutyusaiknak is sokat tudtam segíteni a tanfolyamokon. Emellett pedig a Kutyák A Harmadik Évezredben Kinológiai Egyesület által szervezett Tükör Oktatói Képzés program 1. kurzusán tettem sikeres vizsgát. Mindeközben kutyás ismerőseim kértek fel, hogy segítsek a problémás kutyájukon, vagy csak szimplán az alapengedelmes feladatok betanítására. Szabinával eközben megszületett a terv, létrehozunk egy saját kutyaiskolát Miskolcon, ahol a kutyakiképzés inkább gazda képzésen fog alapulni. Az eredetileg hobbinak indult tevékenység mára hivatássá változott. Nagyon sok gazdinak tudtunk/tudunk a kutyáimmal (Beni és Rocky) segíteni a tanfolyamokon, külön órákon esetleg a háznál képzések alkalmával. Rengeteg helyzettel és kutya viselkedés problémával szembesültem az elmúlt években, amelyekkel egyre gyakorlottabb és tapasztaltabb lettem. Rékával és Inez kutyájával 2015-ben ismerkedtünk meg, szintén egy háznál képzés alkalmával. Jelenleg a mantrailing titokzatos világába merültünk el, melyet a közel jövőben szeretnénk minél több olyan gazdinak és kutyájának átadni, akik valamilyen közös életmód programot keresnek, de nem különösebben rajongnak a kemény fizikai sportokért.

 

Zorgel Viktória (agility)

Lassan 10 évvel ezelőtt vált valóra az álmom, amikor végre haza vihettem az első kutyámat. Amy egy fekete törpeschnauzer, aki minden várakozásomat felülmúlta. Már 6 hónapos korától kutyaiskolába jártunk, ahol 18 hónapos korában sikeres engedelmes vizsgát is tettünk. Ezután ismerkedtem meg az agilityvel, ami rövid idő alatt az életünk része lett. Először hobby szinten kezdtem el edzésekre járni, majd nagyon hamar elhatároztam, hogy szeretném kipróbálni magunkat egy versenyen is. Különféle edzőkhöz jártunk szemináriumokra, rengeteget tanultunk, még végül Amy A3-as, úgynevezett profi versenyző lett. Ez idő alatt elhatároztam, hogy a későbbiekben szeretnék én is a kezdő gazdiknak segíteni, hogy elinduljanak ezen az úton. Ezért 2015-ban elkezdtem az edzői iskolát és hivatalosan is agility kiképzésvezető lettem.

 

 

 

SEGÍTŐI CSAPATUNK

Márkusné Balina Viktória

 

Sziasztok,

Márkusné Balina Viktória vagyok, a férjem Márkus Szilárd.

Két segítő kutyánk van Kifli (3) és Zsömi (2). Kiflit fogadtuk örökbe 2016 nyarán. Szerettünk volna mindent jól csinálni, de első kutyásként ez nem egyszerű és a hétköznapi állatnevelési „szabályok” pedig nem voltak elegendőek. Teljesen általános problémáink voltak (felugrálás, kapun kiszökés) és szerettünk volna szakértőktől segítséget kérni, mielőtt még jobban elcsúszunk. Ekkor találtunk rá a Miskolci Ebneveldére (hála a sorsnak :)). 2017 januárban jártunk alap tanfolyamra Kiflivel. Akkor minden megváltozott. Sosem fogom elfelejteni, hogy milyen csodálattal néztem a csapat munkáját. Profi, segítőkész, kreatív, szakértő emberek. A tanfolyam alatt nem csak a kutyát ismertük meg, hanem önmagunkat is. Rá kellett jönnünk, hogy ha mi nem változunk, akkor semmi sem fog. Más nem fogja helyettünk megalkotni és betartani a szabályokat, más nem fog helyettünk türelemmel és odafigyeléssel foglalkozni a szeretett ebünkkel. Sokat tanultunk, fejlődtünk, amiért mindig is hálás leszek. Még 2017-ben indult középfokos csoport, nem volt kérdés, hogy folytatjuk tovább. Jól ment, voltak nehézségek, de feladatként fogtuk fel és végig csináltuk. Igazán csak ez után változott meg a viszonyunk. Csodálatos fordulat volt. Közben a sors hozzánk irányította Zsömit. Ideiglenesen fogadtuk be, de szerelem volt első látásra, így megtartottuk. Próbáltunk ész érvekkel dönteni, de valamiért tudtuk, hogy nem tudnánk odaadni senkinek . Jól döntöttünk. Zsömivel (alias Sátánka) 2017 őszén jártunk alapfokra. Mivel minden kutya más, így vele is máshogy kellett kezdeni felépíteni a viszonyunkat. Bár már az alapokat tudtuk, de mégis több türelmet és kitartást követelt, de megérte. Még ugyanebben az évben megcsináltuk a középfokot is. Szuper volt . Minden ráfordított perc és óra megérte, mindkét ebzetnél. Miután mindkét kutyával elvégeztük a fent említett tanfolyamokat, akkor óriási örömömre megkérdezték, hogy lenne-e kedvem segíteni a csapat munkáját. Csodálatos érzés volt, hatalmas elismerésnek éreztem, hogy valamit tényleg jól csinálok. Azóta is folyamatosan tanulok Szanditól és Szabinától, amiért hihetetlenül hálás vagyok. Természetesen a kutyákkal is megállás nélkül foglalkozok, hiszen megfelelő ápolás nélkül a kapcsolatunk, akárcsak egy virág elhervad.
Üzenetem a leendő tanfolyamosoknak: élvezd és használd ki minden percét a kutyáddal együtt töltött időnek. Valószínű, hogy Te többet fogsz tanulni, mit és hogyan csinálj, mint a kutyád, de együtt hihetetlen fejlőséden fogtok átesni. Sokszor nem lesz könnyű, de megéri. Tűzz ki egy célt, határozd meg, hogy min vagy hajlandó azért változtatni. Sosem várj el többet a kutyádtól, mint amennyit belefektettél.

 

Szűcs Gergely és Novák Rea

Mindig is volt otthon kutyánk szüleimnél, de tudatosan foglalkozni velük kb. 1 éve kezdtünk el párommal, mint tanítványok a Miskolci Ebneveldében, Linda kutyánkkal egészen a középfokig jutottunk.

Eközben érkezett a felkérés, hogy lenne – e kedvem az iskola őrzővédő segédje lenni és ehhez elvégezni egy tanfolyamot is. Egyből igent mondtam, mondtam magamnak egy gyerekkori álom teljesülhet.

Ezután még a nyáron elvégeztem a Tükör módszer szerinti tanfolyamot is, amely közben és után, mint oktató segéd tanulok folyamatosan a kutyákról, kutyáktól és nem utolsó sorban a lányoktól és segítek a gazdiknak elérni céljaikat.

 

 

 

 

 

MegosztásShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás