Kedves Kutyások és Nem Kutyások!

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kutyaválasztánsál tudatosan tudjanak választani a leendő tulajdonosok illetve a már boldog Kutya Gazdik csemegézhessenek és hasznos tanácsokra leljenek fajtajellmézés oldalunkon. KIKO Kutyakozmetika profi kozmetikusával együtt dolgoztunk azon, hogy számotokra a lehető legátfogóbb tippeket és jellemzéseket kapjatok.
Reméljük segítségetekre lesz fajtaválasztáshoz és hogy még jobb gazdák legyetek szeretett kutyusaitok számára.

15317955_384003248612597_6266224773942515704_n1. Fajta a Labrador Retriever:
Eredeti feladata: Vadászkutya, főleg a lelőtt vízi vadak felkutatására és apportírozására tenyésztették.
Jelleme: Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő fajta; az agresszivitás és a félénkség egyaránt idegen tőle, amennyiben megfelelő körülmények között van tartva és elegendő a mozgástere illetve van feladata. Igen értelmes állat, nagyon szeret a gazdájának és a gazdájával dolgozni; többnyire engedelmes és készséges. Játékosságukat idős korukig megőrzik. Szaglása kiváló. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezetben.
Társas viselkedése: Általában jól kijön a többi kutyával; megfelelő szocializáció esetén pedig a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel rendszerint türelmes és jóindulatú. Szereti az embereket, minden látogatót lelkesen üdvözöl.
Fontos viszont: a megfelelő mozgástér nem merül ki abban, hogy kiteszem a nagy udvaromra, hiszen ott a kutyának nincs alkalma a gazdival kapcsolatban lenni főként téli időszakban. Fontos, hogy legyen feladata, hiszen évszázadokig munkakutyaként használták, s sajnos a mai korban elveszítette funkcionális szerepét, viszont attól még ugyanazokat a jegyeket hordozza magában! A legkiegyensúlyozottabb kutyáknak Mindig Van Feladatuk, akkor boldogok, ha dolgozhatnak és a gazdájuk kedvében járhatnak!
Általában a nem megfelelő tartásból adódóan, illetve mivel többségében nagyon falánkak. Hajlamosak agressziót mutatni etetés közben illetve a játékot bevédeni.
Ez a kutya imádja a vizet és az apportírozást; s bármikor kapható egy kis labdázásra vagy egy hosszú, póráz nélküli sétára a természetben.(Fontos, hogy felette álljunk a rangsorban, különben, az erdőben hamar elszabadulhatnak az ösztönök, s kutyánk kereket oldhat az engedélyünk nélkül.
Nagyon jó az alkalmazkodó készsége, és akár a városban is tartható, ha gondoskodnak mozgásigénye kielégítéséről. Az időjárásnak nagyszerűen ellenálló szőrzete miatt gyakorlatilag nem érdekli az idő milyensége.
Ápolásuk:
A labrador retriever rövid szőrzettel rendelkezik, fedőszőrük tapintásra durvább, az aljszőrzetük vízálló. A Labradorok sárga, csokoládé és fekete színben pompáznak. Ápolásukat gumikefével/jó minőségű sörtekefével, makacsabb esetekben furminátor használatával oldhatjuk meg otthonunkban a szőrkáoszt! Vedlési időszakokban ajánlott fürdetésük a szőrzetnek megfelelő samponnal. Fürdetést csak szárítással végezzünk! Mert megszabadulhatunk még több szőrtől illetve a felgyülemlett korpától is. Fellélegezhet a bőrük és kellemes illattal bújhatnak be mellénk esténként.
Szőrápolás mellett fontosnak tartom megemlíteni a fül, fogak, tappancs (karom és talpszőr) ápolását is.
A fülben lévő kosz, zsír gyulladáshoz vezethet, a fogakon megtelepedett lepedék a legrosszabb esetben fogvesztéssel járhat, tappancsnál: karombenövés, ujj deformitás, érzékenység, gyulladás alakulhat ki.
Hetente ellenőrizzük kutyusunk állapotát, ha következetesek vagyunk a kozmetika és rendszeres ellenőrzés egy csapatmunkává válik. Ami örömet okoz kutyának és gazdájának is!
Tehát kedves Labi-gazdik és leendő gazdik! Mozgásra és ápolásra fel! Nekünk is jót tesz egy kis testmozgás, egy séta a szabadban, labdázás a kertben, bringázás. Higgyétek el a látvány, a kutyánk öröme Bennünket is felvillanyoz majd a Téli Napokban egyaránt!

2. fajtaleírás: Golden Retriever:
 15621673_389746084704980_6395463483162109860_nEredeti feladata: A fajtát hagyományosan a lelőtt vízi vadak vízből való apportírozására használták. Ma is nagyon jó apportkészséggel rendelkezik, s sajnos a dominánsabb egyedek hajlamosak a gyengekezű gazdira is rátámadni, ha engedély nélkül nyúl a birtokolandó tárgyhoz. Ezért egyértelműen a kutya tudtára kell adni, hogy minden játék a GAZDÁÉ és nem a kutyáé. Főként kisgyermekes családokban érdemes erre odafigyelni.
 Jelleme: A golden retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és MAGABIZTOS kutya.
Kedves és engedelmes természete van; eléggé visszafogott és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik és remek a szaglása. Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, s nem szeret egyedül maradni. Általában szeret beleugrani a vízbe, és imád mozogni is. Kell is mozgatni! Sajnos a nagykert itt sem azt jelenti, hogy a kutyának minden igényét kielégítjük vele.
Társas viselkedése: Ez a fajta remekül kijön a többi kutyával; még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni, amennyiben a gazdi ezt következetesen lerendezi!
Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, Mindehhez természetesen alapos szocializáció szükséges!
A golden retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában; túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát. Egyes példányok éberen és óvatosan fogadják az ismeretlen látogatókat – ám ők jelentik a kivételt (nem megfelelő tartásból adódó problémák), mivel a legtöbb golden retriever nagyon szereti az embereket, így a szívesen látott és a hívatlan látogatókat egyaránt barátságosan fogadja.
Ápolása:
A golden retriever szőrzete sima vagy hullámos, vízlepergető tulajdonságát sűrű aljszőrzete biztosítja. Szőre nagy odafigyelést igényel, hiszen minimum hetente kétszer alapos átfésülést igényel, megtört fogú kefével és fémfésű segítségével. A szőrzet kifésülése rendkívül fontos fürdetés előtt, mert a gubancos szőrzet még nagyobb csomókat alkotnak, ami a bőr korpásodásához, szőrzet elvesztéséhez vezethet (bőrbetegség, kozmetikus géppel nyírja le), nem is beszélve hogy az élősködők melegágya lehet.
Fürdessük kedvenceinket a szőrzetnek megfelelő Jojoba tartalmú (hidratál, korpásodás ellen, könnyebb kezelés) samponnal.
Szőrápolás mellett fontosnak tartom megemlíteni a fül, fogak, tappancs (karom és talpszőr) ápolását is.
A fülben lévő kosz, zsír gyulladáshoz vezethet, a fogakon megtelepedett lepedék a legrosszabb esetben fogvesztéssel járhat, tappancsnál: karombenövés, ujj deformitás, érzékenység, gyulladás alakulhat ki.
Hetente ellenőrizzük kutyusunk állapotát, ha következetesek vagyunk a kozmetika és rendszeres ellenőrzés egy csapatmunkává válik. Ami örömet okoz kutyának és gazdájának is!

FONTOSNAK TARTJUK ITT IS HANGSÚLYOZNI, HOGY EZ A FAJTA IS családi kutya lehet, amennyiben a gazdi hajlandó idejét áldozni arra, hogy foglalkozzon a kutyával! Ez természetesen minden kutyára vonatkozik!

3.

Következzék a Hírhedt! FRANCIA boldog BULLDOG 🙂
ezt imádom: eredeti feladata: Öleb:) méghozzá a verhetetlen horkolós fajtából 🙂
Eredeti neve: Bouledogue français
Angol neve: French Bulldog

Eredete: A franciák legtipikusabb, „legfranciább” kutyája. Származása vitatott. Sokáig nem ismerték el mint önálló fajtát , kedves kis keverekékként említik több könyveben 😀 – az angol bulldog kisebb változatának tartották. Csupán 1898-ban lajstromozták.
Teste: A francia buldog zömök felépítésű kutya, széles, izmos háttal. Lágyéka széles, rövid és erős. Hátvonala a marjától kezdve folyamatosan emelkedik a lágyékáig, majd onnan lefelé kezd lejteni, a farok töve felé. A far szintén lejtős. Kurta farkát a tomporához szorítva tartja. Hasa és horpasza felhúzott. Mellkasa széles, mély és hordó alakú. Vállai rövidek, és meglehetősen merevek. A mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek, mint a hátsók. A csánk erősen leeresztett, sokszor nem is igazán meredek. Mancsai kicsik, kerekek és enyhén kifelé fordulnak. Nyaka rövid, enyhén ívelt, lebernyeg nélküli.

Feje: (első látásra sem okos 😀 DE nagyon cuki:) 😛 )-viccelek-nehogy megkövezzenek-
A fej erős, széles és négyzetes; bőre csaknem szimmetrikus ráncokba gyűrődik. A koponya széles, a teteje majdnem sima, a homlok viszont boltozatos. Jól látható szemöldökíve van. A stop határozott. A francia buldog orra rövid, széles és kifelé forduló. Ajkai vastagok és kissé lazák; a felső ajak teljesen eltakarja a fogakat. Pofájának izmai jól fejlettek, de nem kiugróak. Közepes nagyságú fülei a tövüknél szélesek, felül lekerekítettek („denevérfülek”), magasan tűzöttek és felállók, de nincsenek túl közel egymáshoz. Szemei alacsonyan, az orrtól és a fülektől egyaránt távol ülnek; kerekek, eléggé nagyok és kissé kidülledők. Szemből nézve a szem fehérje nem látszhat. A francia buldog előreharap, vagyis alsó metszőfogai a felsők elé nyúlnak. Csukott szájnál nem szabad látszania sem a fogaknak, sem a nyelvnek.

Jelleme: sajátos,MAGYARUL BUNKÓ 😀 bohókás, nyílt, vidám és játékos kutya. Eléggé 😀 értelmes és okos, de ha elhatároz valamit, akkor nagyon makacs is tud lenni. Bátor, lelkes és testileg szívós, ugyanakkor nagyon érzékeny is lehet: azonnal megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és a szigorú szidás nagyon felzaklatja. Igen kedves állat, talán éppen ezért nem szeret egyedül lenni. Ha ridegen tartják, a természete eltompul – a francia buldog csak a család tagjaként érzi igazán jól magát. Néha féltékenyen viselkedik, ha úgy látja, hogy gazdája nagy figyelmet szentel valami másnak. Éberen lesi a körülötte zajló eseményeket, és ha veszélyt érez, azt rögtön ugatással jelzi. Összességében azonban nem ugat sokat.

Társas viselkedése: Többnyire nagyon jól kijön a gyerekekkel, még az egészen kicsikkel is. Rendkívüli tűrőképessége és sajátos, kutyás humorérzéke miatt nagyszerű játszótárs lehet a valamivel nagyobb gyerekek mellett. Gyakran hallani olyan véleményeket, hogy a gyerekek megbolondítják a kutyákat, ám a francia buldog esetében ennek éppen a fordítottja igaz. Egyes egyedek kissé domináns és ingerlékeny viselkedésűek lehetnek fajtársaikkal szemben –. A többi háziállattal jól megfér, feltéve, hogy kölyökkorától kezdve azok társaságában nevelkedett. A francia buldog általában barátságos az emberekkel, a látogatókat rendszerint lelkesen üdvözli.

Tanítása: Ezt a kutyát könnyű tanítani., pozitív megerősítéssel! Okos állat és gyorsan tanul, főként ha a foglalkozások vidám légkörben zajlanak, és ha a gazdája mindig tudatja az állattal, amikor elégedett vele. Az arckifejezése azonban könnyen megtévesztheti az embert, épp ezért nagyon fontos a következetesség. Ez a fajta érzékenyen reagál gazdája hanghordozására.

Mozgásigénye: szeret játszani és hancúrozni, de a hosszú sétákat nem kedveli 😀 ugye Zalán! Kékmező-Bükkszentlászló 😀
Nem bírja a meleget, ezért feltétlenül biztosítani kell neki a hűvös helyet és a friss vizet. Rövid orra miatt meleg időben nem tanácsos túlzottan megdolgoztatni. A legjobb ha reggel, vagy este visszük sétálni. A legtöbb kutya beéri naponta három rövid sétával, feltéve, hogy emellett egy kis játékra és szaladgálásra is lehetősége van a kertben. Ez az eb alkalmas a lakásban való tartásra.

 

4.

Weimari Vizsla:

Külleme:
Elég nagy termetű, izmos kutya. Feje szögletes, füle lelóg. Szeme borostyánszínű. Háta egyenes, ágyéka széles, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek. Mancsa nagy, ujjai zártak. Farkát kétharmadára kurtítják. Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló. Színe ezüstszürke vagy egérszínű; a feje és a füle általában világosabb. Hosszú szőrű változatban is tenyésztik.

Eredetileg az úri passzióból vadászó nemesemberek kísérője és vadászebe volt. Mozgékony, határozott magatartású, bátor és értelmes fajta. Mozgásigénye igen nagy, határozott nevelést igényel.Szimata kiváló. Rendszeresen és alaposan keres, a vadat biztosan állja, jól apportíroz. Vízi munkája is tökéletes.

Tanításánál nagyon fontos a korai időszakban elsajátított behívás, illetve hogy következetesek legyünk bármire is szeretnénk kutyánkat megtanítani.
Javasolt a sportos gazdi, ugyanis ez a fajta is feladja a leckét a kényelmesebb jelölteknek!

5.

Vizsla

Az Fci 7.fajtacsoportjából választottam a vizslák és szettereket, abból az első, mivel magyar fajták szívem csücskei 🙂

Rövid szőrű Magyar Vizsla! (sajnos meg kell jegyeznem, hogy rengetegen választják, ugyanis kellemes megjelenésű, szelíd természetű, AKKOR, ha a leendő gazdi figyelembe veszi és ki is elégíti ennek a csodának az igényeit. 🙂

Eredeti feladata(hiszen a Magyar Ember okos 🙂 minden egyben 🙂
Mindenes vadászkutya melyet elsősorban mezei keresésre, az apróvad jelzésére – állására, a lőtt vad elhozására szárazon és vízen, ebből adódik, hogy szívós kutya. A sebzett apróvad csapázására használták. Előfordult hogy a pár órája megsebzett nagyvad felkutatásában is nagy hasznát vették.

Eredete: A magyar vizsla Ősibb mint hinnénk, ugyanis ősei a vándorló magyar törzsekkel kerültek hazánkba.Vadászati jelentősége a XVIII. századtól fokozódott, nagyon nagy látogatottságnak örvendtek a vizslaversenyek, ahol ez a fajta előkelő helyen szerepelt. Ebben az időszakban kezték el tudatosan a tenyésztését és a fajta továbbfejlesztését, melyben valószínüleg fontos szerepet töltött be a pointer.

Jellemvonásai: értelmes,(azt szoktam mondani hogy túl okos:) barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya8 a sportos kutya ebben illetve az én szótáramban azt jelenti, hogy csakis természetszereű, természetjáró és sportszerető emberek mellé ajánlom!!!!!
Imád tanulni, készséges, és mindig nagyon engedelmes is, amíg ki nem érünk vele az erdőbe, ahol megmutatkozik a gazdival való kapcsolatában esetlegesen felmerülő hiányosság! Ezért fontos hogy a kutya tiszteljen, és elfogadjon bennünket kizárólagos vezetőjének. Más esetben Erdőn, mezőn elengedni nem ajánlatos! Ha csak nem viszünk több napra elegendő élelmet és nem verünk sátrat 🙂 amíg kutyánk kiroganjálja és kivadássza magát 🙂
A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozi és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó.

Társas viselkedése: A rövidszőrű magyar vizsla társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, magyarul akkor, ha a korai szocializáció kimarad vagy elcsúszik negatív irányba! Alapjában véve viszont remekül kijön fajtársaival!
Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön.
Az ismeretlen látogatók érkezését ugatással jelzi de ennél többet nemigen tesz.

Tanítása: Az átlagos rövidszőrű magyar vizslát könnyű nevelni, ANNAK AKI ért a tanításhoz!
A Kutya elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni.
Fontos, hogy mindig köcetkezetesek legyünk vele(no itt szoktak problémák lenni) illetve a gazdi pontosan tudja, hogy mit vár el a kutyájától!

Mozgásigénye: Ez a kutya elsősorban vadászkutya!!!nem szobadísz! persze az is lehet, ha már megfelelően ki van fárasztva, akkor remekül mutat a kanapén! 🙂 Ha gyakran vadásznak vele akkor edzésben kell őt tartani, hogy jól bírja a hétvégi erőpróbát.
Fontos, hogy napi szinten mozgassuk és ne csak a kertbe engedjük ki, hogy magának rohangáljon! Labdázzunk vele, fussunk, bringázzunk, ússzunk 🙂
Bevásárolni is tökéletesen alkalmas( szuper kutya hátizsákokat lehet kapni 🙂

Alkalmazásai: Fantasztikus apportírozó képességgel áldotta meg a Jó Isten ezt a fajtát.Híres remek szaglásáról és egy sor egyéb tulajdonságáról, amelyek miatt kiválóan alkalmas a vadászatra. Ha a gazdi ereiben nem csörgedezik vadász vér, akkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítani arra, hogy rendszeresen szaladgálhasson és játszhasson póráz nélkül is. A legtöbb ilyen kutya imád apportírozni és úszni.Reméljük a gazdi is!
Noha nem erre a célra nemesítették ki, a vizsla az engedelmességi próbákon is jól szerepelhet.🙂

Teste: Csini, elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítésű kutya. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A farka alacsonyan tűzött; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint háromnegyedére kurtítják. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka
enyhén ívelt, lebernyeg nincs rajta.

Feje: A fajta feje feszes és nemes vonású, enyhén boltozatos koponyával, és a mérsékelten erős tarkónyúlványtól a homlokig húzódó középső barázdával. A stop mérsékelten erős, az orrnyereg egyenes. Az ajkak nem lógnak le. A közepes nagyságú fülek alacsonyan és viszonylag hátul tűzöttek, a pofa közelében – lógnak. Szemei enyhén ovális alakúak és eleven, értelmes tekintetűek Harapása ollószerű.

MegosztásShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás